BASINDA OKULUMUZ

BASINDA OKULUMUZ

Ayvalık Sakarya Ortaokulu'nda özel bir sergi 

 

Nilgün KAYA

Ayvalık Sakarya Ortaokulu özel bir sergiye ev sahipliği yapıyor. 

 

Ayvalık Sakarya Ortaokulu Öğretmeni Perihan Filiz'in Cumhuriyetimizin 100. Yılı dolayısı ile hazırladığı "Bir Okulun Tarihinde Saklı Milli Mücadele Kahramanı:Dr. Fazıl Doğan" adlı Fotoğraf Sergisi devam ediyor. Sakarya Ortaokulu'nun tarihini konu edinen fotoğraf sergisinde okula ait bilgiler fotoğraflarla belgelendirmeye çalışıldı. 

 

Bugün Sakarya Ortaokulu olarak bildiğimiz okulun geçmişini içeren fotoğraf sergisi üzerinde yıllardır çalıştığını ifade eden Öğretmen Perihan Filiz, bilgilere ulaşmanın kolay olmadığını, fotoğrafların tek tek derlendiğini, karşılaştırıldığını, okulun mezunları ve Dr. Fazıl Doğan'ın ailesi ile görüşmeler olduğunu, Dr. Fazıl Doğan'a ait fotoğrafların torunu Hümeyra Gücük ve yeğeni Prof. Dr. Ömer Özyiğit'tin aile arşivinden  alındığını belirtti. Sergide Dr. Fazıl Doğan ve Sakarya O.O ait 48 fotoğraf yer alıyor. 

 

Sergi ve Dr. Fazıl Doğan ile ilgili araştırmaları hakkında bilgi veren Ögretmen Perihan Filiz, " Atatürk'ün 1934 yılında Ayvalık'a gelişinde hemen yanında fotoğraflarda görüyoruz Dr. Fazıl Doğan'ı. Yaptığım araştırma ve görüşmelerde Dr. Fazıl Doğan'ın Atatürk'ün Milli Mücadele Kadrosu ekibindeydi. Dr. Fazıl Doğan Cumhuriyetimizin kurulduğu yıllarda da Atatürk ilke ve inkılaplarının yerleşmesini,  kök salmasını Ayvalık'ta sağlamış ve bu konuda yoğun çaba göstermiş bir Milli Mücadele Kahramanı, bir Tıp Doktoru, bir Sanayicidir. Zira Kırlangıç Fabrikası diye bildiğimiz fabrikanın da ilk sahibidir. Torunu Hümeyra Gücük'le yaptığım görüşmede Atatürk'ün isteği üzerine İş Bankasında çektiği kredi ile Fabrikayı Rum sahibinden satın aldı ve fabrikanın Rum sahibiyle hayatının sonuna kadar dostlukları devam etti. Cumhutiyetimizin 100. Yılında yerel kahramanlarımızı anmak, tanımak ve Anadolumuza özgü vefa duygusunu öğrencilerimizde geliştirmek istedik. Sizin aracılığınız ile bu serginin oluşumunu destekleyen sağlayan Okul Müdürüm Kadir Aktaş, Okul Aile Birliği üyelerimize, Sergi Açılışını yapan Şube Müdürümüz Ali Osman Yalçın'a ve Dr. Fazıl Doğan'ın yeğeni Prof. Dr. Ömer Özyiğit, torunu Hümeyra Gücük'e teşekkür ediyorum. Bu çalışmanın ilk aşamasından itibaren beni teşvik eden, destekleyen İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Güner Bahadır'a sonsuz saygılarımı ve teşekkürlerimi sunuyorum." Dedi. 

 

DR. FAZIL DOĞAN KİMDİR? 

 

Ayvalık'ı 1922 yılında, mübadele sonrasında örgütleyen aynı zamanda Emet Milli Mücadele kahramanı olan Dr. Fazıl Doğan, 1919 yılında vatanı işgalden kurtarmak için bir araya gelen ve halkı uyarmak aydınlatmak amacıyla Anadolu'ya geçen 190 tıbbiyeliden biri olarak biliniyor. 

Dr. Fazıl Doğan,  Kütahya /Emet'e kendi isteği ile Doktor olarak atandı. İzmir'in işgali üzerine Emet Müfrezesini kurdu. Emet'te halktan oluşturduğu birlik ile Yunan askerinin ilerlemesini durdurdu. 1922' de Midilli mübadili olan ailesinin Ayvalık'a yerleşmesi üzerine Ayvalık'a geldi. Mübadele sonrasında, Ayvalık'a eğitim, sağlık, ekonomi, kentleşme alanlarında hizmet verdi. 

Ayvalık Türk Ocakları Oksüz Sanat Mektebini özel olarak kurup müdürlüğünü yaptı. Ayvalık Türk Ocakları başkanı olan Dr. Fazıl Doğan, Türk Ocaklarının kapatılması üzerine okulun adını Ayvalık Hususi Orta Mektebine dönüştürdü. Bu okul Ayvalık'ın ilk ortaokulu oldu. 

14.12.2023 91

14-12-202314-12-202314-12-202314-12-2023